A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt

A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt

2022-10-28 12:42:28
Forrás: portfolio.hu

Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradt

Portfolio 2022. október 25. 09:19


Úgy tűnik, nemcsak a lakásárak emelkedése állt meg szeptemberben, hanem a lakbérek szintje is stagnálni kezdett. Az előző hónapok gyors ütemű lakbér emelkedése 2022 augusztusában jelentősen lassult, majd szeptemberben megállt: az előző hónaphoz képest országosan mindössze 0,1 százalékkal nőttek, míg Budapesten ugyanennyivel mérséklődtek a kínálati díjak.




Bár a nominális árak 2022 márciusától országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (2022 szeptemberében már 18, illetve 15 százalékkal), reálértéken számítva továbbra is elmaradtak attól. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek szeptemberben országosan 7,9, Budapesten 11 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál. A szeptemberi átlagos lakbérek 0,1 százalékkal haladták meg az augusztusit, a budapestiek pedig 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak, ami stagnálásnak felel meg mindkét mutató esetében.



Októberi fordulat

A szeptember a bérletidíj-emelkedést tekintve hozott fordulatot, az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint az október pedig a kínálati piaci eddigi forgatókönyvét írta át. Október közepén ugyanis majdnem 13 ezer kiadó lakóingatlan várt bérlőre, ami 3,1 százalékos bővülésnek felel meg az előző hónaphoz képest. Budapesten 2 százalékkal, a megyeszékhelyeken 1 százalékkal több kiadó ingatlanhirdetésből válogathatnak a bérlők.


A fővárosban az átlagos bérleti díj 200 ezer forint és továbbra is az V. kerület a legdrágább városrész közel 300 ezer forintos átlagos bérleti díjjal. A legalacsonyabb, 140 ezer forintos átlagos bérleti díjjal pedig a XXIII. kerület rendelkezik. A megyeszékhelyeken az átlag 120 ezer forint. Békéscsaba 90 ezer forintos összeggel a legolcsóbb, Veszprém és Debrecen 150-150 ezer forinttal pedig a legdrágább.


Címlapkép forrása: Getty Images

Címkék: ingatlan lakás, bérleti díj, lakbér, kiadó lakás, lakbérindex




GAZDASÁG
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!
felugró ablak bezárása
Hasznos információk ingatlan keresőknek!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci helyzetről és annak alakulásáról.

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!